Schapen

Schapen

Achter op de weilanden lopen vier Kempische heideschapen. Sinds kort zijn er voor hun broodnodige schaduw een twaalftal Nederlandse hoogstamfruitbomen geplant.

Afgelopen 07 en 09 mei 2016 werden we blij verrast met twee nakomelingen bij de schapen, twee rammetjes. De moeders hebben hun lam zonder hulp op de wereld gezet!

De lammeren zijn inmiddels al helemaal opgenomen in de rest van de kudde.

Onze andere twee ooien moeten nog lammeren. Dat wordt veel speelplezier in de wei met al die lammeren bij elkaar. Ga snel eens kijken!

 

Lam 2 2016                       Lam 1 2016

 

De ooien en de rammen zijn altijd ongehoornd. De wolopbrengst is gemiddeld drie kilo. De kop en de poten zijn veelal wit van kleur, maar soms bruin of gespikkeld.

De oorsprong van het Kempisch heideschaap ligt in oostelijk Noord-Brabant, rond Uden, in De Kempen en De Peel. Het is een schapenras dat erg geschikt is voor schrale graslanden zoals o.a. de Strabrechtse Heide.

Sinds 8 maart 2009 hebben wij er op  Weverkeshof, op het weiland achter de vijver tegenover de hoofdpoort van de boerderij, nieuwe bewoners bij. Een kleine kudde Drentse heideschapen van de Border Collie Club Nuenen (BCCN).

Al onze schapen worden nog altijd ambachtelijk geschoren, met de hand..

Piet Kelderman scheert al meer dan veertig jaar schapen ambachtelijk, onlangs werd hij op de Veluwe daarvoor onderscheiden.

Hier ziet u Piet aan het werk met het verwijderen van de wol bij een Drents heideschaap.

SCHEREN_2014_24_5 3