Over ons

Al ruim 27 jaar werken wij, enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers, aan het opbouwen en beheren van Weverkeshof, dé dorps- en kinderboerderij van Nuenen, dé parel van de Hooydonkse Beek.

En Weverkeshof wil hiermee doorgaan. Dat doen we door het duurzaam maken van onze gebouwen en het milieuvriendelijk onderhouden van onze diverse flora en fauna.

Naast gastvrijheid is onze kostenloze toegankelijkheid ons speerpunt, 365 dagen per jaar. Aangepast aan de tijd en aan al onze bezoekers, zijn we laagdrempelig, kindvriendelijk en sinds kort ook senior-proof, met overal verharde paden.

Bij onze fauna leggen wij ons toe op het houden en fokken van oorspronkelijke Nederlandse dierenrassen. Zes verschillende hoenderrassen bevolken ons kippenhok en op het achterterrein komen onze nieuwe rondscharrelende legkippen. Bij de geiten hebben wij gekozen voor de Nederlandse landgeit en Toggenburger. Gedurende de lammer tijd, eind februari begin april, houden wij ons, als Q-koortsvrije boerderij, vanzelfsprekend stipt aan de regels van de overheid en blijven de stallen voor het publiek gesloten. Voor de kleintjes houden wij natuurlijk onze dwerggeiten, mak en aaibaar. Onze varkens, twee beren, zijn Bonte Bentheimers en binnenkort krijgen wij ook het enige Nederlandse ganzenras, de Twentse Landgans. Achter op de weilanden lopen onze Kempische heideschapen terwijl op ons weiland bij de gemeentevijver onze medebewoner de Bordercollieclub Nuenen (BCCN) er hun Drentse heideschapen houdt en traint. En als onze middelen het toelaten komt er binnenkort een nieuwe volière met uitsluitend Nederlandse wildzangrassen en Europese dwergkwartels. En niet te vergeten onze ezels. Ten slotte is er kort geleden op het achterterrein een open en voor het publiek toegankelijke ‘aaiwei’ geopend waar ondermeer kippen, kalkoenen, pauwen vrij kunnen rondlopen.

Ook de flora op Weverkeshof mag er zijn! Na een bomenkap, om meer licht op ons terrein toe te laten, kan de bezoeker kiezen voor een wandeling langs een 25-tal verschillende boomsoorten, op een dergelijk klein gebied uniek in Nederland. Of men wandelt door de zorgvuldig bijgehouden kleurrijke bloemen- en moerastuin, het struweel of langs de paddenpoel waar men onderweg een solitaire bijenflat en bijenkasten aantreft. En in het seizoen is er natuurlijk onze ‘biotuin’ waar uitsluitend op biologische wijze groente wordt gekweekt. Voor de bemesting van de grond wordt dan ook geen korrel kunstmest gebruikt, maar uitsluitend mest van onze eigen dieren. Wat van het land komt is te koop in onze boerderijwinkel. Het assortiment van onze winkel bestaat uit: gezond snoepgoed voor de kinderen, chips, boeren(kruiden)kaas, vrije uitloop eieren, stroop, en honing. Daarnaast is het een afhaalpunt in Nuenen voor wekelijkse pakketen van biologische seizoensgroenten en fruit waarop men zich kan abonneren. In de zomer wordt er tevens op beperkte schaal handijs verkocht.

‘Brabants gemoedelijk’ is het motto van onze boerderij. Binnen een gezellige ‘huiskamer’ waar de koffie nooit klaar staat, maar steeds vers wordt gezet. Buiten een gezellig terras vol met banken waar je lekker in het zonnetje kunt zitten en de kinderen, die er rondrijden op fietsjes of spelen in de zandbak of het speeltuintje, in de gaten kan houden.

Weverkeshof is ook bekend en geliefd om het organiseren van haar jaarlijks terugkerende evenementen. Wie kent niet haar kinderfeestjes, de Ierse muziek en muziekzondag, het paasfeest speciaal voor kinderen, dierendag, de boekenmarkt, Sinterklaas en het Levend Kerstspel.

Tenslotte doet Weverkeshof veel aan educatie voor de eerste twee groepen van het basisonderwijs, functioneert de hof als officiële Buitenschoolse Opvang locatie, waar schoolkinderen het diploma ‘hulpboer’ kunnen behalen en is zowel een erkende instelling voor maatschappelijke stages voor het voortgezet onderwijs als fysieke werkplek voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking.

Dit alles in stand houden kunnen wij niet zonder onze vrienden die ons een warm hart toedragen en wij hopen dan ook dat onze vrienden, net als wij, blijven gaan voor Weverkeshof!

Het bestuur van Weverkeshof