Over ons

Al ruim 30 jaar werken wij, enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers, aan het bouwen en beheren van Weverkeshof, dé dorps- en kinderboerderij van Nuenen, dé parel van de Hooydonkse Beek.

En Weverkeshof gaat hiermee door. Dat doen we door het duurzaam maken van onze gebouwen en het milieuvriendelijk onderhouden van onze diverse flora en fauna.

Naast gastvrijheid is onze kostenloze toegankelijkheid ons speerpunt. Aangepast aan de tijd en aan al onze bezoekers, zijn we laagdrempelig, kindvriendelijk en ook senior-proof, met bijna overal verharde paden. Met educatie programma’s voor jong en oud en diverse evenementen door het jaar heen.

Bij onze fauna leggen wij ons toe op het houden en fokken van oorspronkelijke Nederlandse dierenrassen. Zes verschillende hoenderrassen bevolken ons kippenhok en op het achterterrein zitten rondscharrelende legkippen. Helaas hebben we de laatste jaren in de wintermaanden veel last van de vogelgriep. Hierdoor zitten de kippen in deze periode dan opgehokt en mag er geen bezoeker door de ren lopen. Loop zeker eens naar dit achterterrein,  een open terrein, normaal toegankelijk voor het publiek. Een heuse ‘aaiwei’ waar onder andere kippen, kalkoenen en pauwen vrij kunnen rondlopen. Bij de geiten hebben wij gekozen voor de Nederlandse Toggenburger. Gedurende de lammer tijd, eind februari tot en met april, houden wij ons, als Q-koortsvrije boerderij, vanzelfsprekend stipt aan de regels van de overheid en blijven de stallen tijdens de bevalling voor het publiek gesloten. Voor de kleintjes houden wij natuurlijk onze dwerggeiten, mak en aaibaar. Onze varkens, twee beren, zijn Bonte Bentheimers. Daarnaast hebben we ook nog twee Göthinger varkentjes. In het watervogel verblijf zit een koppel van het Nederlandse ganzenras, de Twentse Landgans. Achter op de weilanden lopen onze Kempische heideschapen terwijl op ons weiland tegenover de ingang de Drentse heideschapen het gras kort houden.  In de nieuwe volière vind je diverse vogels. En vergeet zeker niet onze ezels en konijnen.

Ook de flora op Weverkeshof mag er zijn! Na een bomenkap, om meer licht op ons terrein toe te laten, kan de bezoeker kiezen voor een wandeling langs een 25-tal verschillende boomsoorten, op een dergelijk klein gebied uniek in Nederland. Of men wandelt door de zorgvuldig bijgehouden kleurrijke bloemen- en moerastuin, het struweel of langs de paddenpoel waar men onderweg een solitaire bijenflat en bijenkasten aantreft. En in het seizoen is er natuurlijk onze ‘biotuin’ waar uitsluitend op biologische wijze groente wordt gekweekt. Met daarnaast een kruidentuin.  Voor de bemesting van de grond wordt dan ook geen korrel kunstmest gebruikt, maar uitsluitend mest van onze eigen dieren. Wat van het land komt is te koop in onze boerderijwinkel.

‘Brabants gemoedelijk’ is het motto van onze boerderij. Binnen een gezellige ‘huiskamer’ waar de koffie nooit klaar staat, maar steeds vers wordt gezet. Buiten een gezellig terras vol met banken waar je lekker in het zonnetje kunt zitten en de kinderen, die er rondrijden op fietsjes of spelen in de zandbak of het speeltuintje, in de gaten kan houden. Of gewoon om na een wandeling over ons park van een kop koffie/thee te genieten. In ons winkeltje kan men lekkere koeken (ook glutenvrij) en snoepgoed kopen. Ook honing, kaas en verse eieren worden hier verkocht.

Weverkeshof is ook bekend en geliefd om het organiseren van haar jaarlijks terugkerende evenementen. Wie kent niet haar kinderfeestjes, de Ierse muziek en sponsor muziekzondag, het paasfeest speciaal voor kinderen, dierendag, de boekenmarkt, Sinterklaas en het levend Kerstverhaal.

Tenslotte doet Weverkeshof veel aan educatie voor de peuters en de laagbouw van het basisonderwijs, functioneert de hof als officiële Buitenschoolse Opvang locatie, waar schoolkinderen het diploma ‘hulpboer’ kunnen behalen en is zowel een erkende instelling voor maatschappelijke stages voor het voortgezet onderwijs als fysieke werkplek voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking. Ook kennen we ouderen educatie. Met een hand-out (te koop voor € 2.00) kunt U over ons park wandelen en middels de uitleg nog meer genieten van hetgeen U onderweg tegenkomt.

Dit alles in stand houden kunnen wij niet zonder onze vrienden die ons een warm hart toedragen en wij hopen dan ook dat onze vrienden, net als wij, blijven gaan voor Weverkeshof!

Het bestuur van Weverkeshof