Watervogels

Op ons waterrijke stukje, naast de moerastuin, huizen diverse soorten watervogels zoals zwarte zwanen, Krooneenden, Mandarijneenden en Twentse landganzen.

Ganzen

 

De ganzen op de boerderij zijn tamme ganzen. Ze stammen af van de in het wild levende grauwe gans. De gans is tot huisdier gemaakt in China ongeveer 3000 jaar geleden. Ze werden vooral gehouden voor het vlees en de eieren. Ook werden ze vroeger op de boerderijen gebruikt als waakdier. Ooit heeft het ministerie van defensie de ganzen gebruikt als beveiliging van luchthavens en munitiedepots.

Een mannetje wordt een gent genoemd en een vrouwtje gewoon gans. Een koppeltje ganzen blijft elkaar heel hun leven lang trouw.

Tamme ganzen blijven heel het jaar op dezelfde plaats, ze hoeven zelf niet voor hun voedsel te zorgen en kunnen goed tegen de vrieskou in de winter. Wilde ganzen trekken daarentegen elk najaar naar het zuiden. En de ganzen uit het noorden komen in de winter naar ons toe de zogenaamde ‘wintergasten’.

Ganzen zijn goede zwemmers. Lopen kunnen ze niet goed, dit wordt waggelen genoemd. Wanneer de ganzen vliegen, vliegen ze in een V- formatie. Zo profiteert elke gans van de opwaartse luchtstroom die wordt teweeggebracht door de gans die voor hem vliegt. De voorste gans wisselt van tijd tot tijd met de achterste.

Mandarijneenden

Mandarijneend

Mandarijneenden vallen goed op in onze vijver. Het mannetje is één kleurenpracht. Het vrouwtje heeft de gebruikelijke schutkleuren. De mandarijneend zie je steeds vaker in het wild. Dit zijn vaak dieren die ontsnapt zijn. Maar omdat het vrij sterke dieren zijn overleven ze goed in het wild. Oorsronkelijk komen ze voor in het oosten van Azië. Het zijn van nature rustige dieren maar vrij schuw. Eigenlijk zijn deze dieren pas bij avond actief, dan gaan ze zoeken naar eten. Overdag zitten ze het liefst verstopt onder een struik of tussen het groen. Hun nest maken ze bij voorkeur wat hoger, bijvoorbeeld in een holle boom.

 

Krooneenden

Ons koppeltje Krooneenden is altijd actief bezig op het water. Ze zoeken in het water op de bodem naar plantjes.

Krooneenden (12)    Krooneenden (3)

Je kan goed het verschil zien tussen het mannetje en vrouwtje. De kop van het mannetje wordt bovenop helemaal rood, alsof hij een kroon op zijn koppie heeft.
Oorspronkelijk kwamen ze niet voor in Nederland want ze woonden eerst in Azië. Maar waarschijnlijk is hun leefgebied daar zo sterk veranderd dan ze nu steeds meer naar Europa verhuizen.

 

Zwarte zwanen

zwarte-zwaan

Op ons watervogelterrein hebben we een koppel zwarte zwanen zwemmen. Zwarte zwanen zijn echter niet helemaal zwart. De uiteinden van de slagpennen zijn nog wit als ze jong zijn.

Het verschil tussen het mannetje en vrouwtje kun je goed zien. Het vrouwtje heeft alles een beetje minder. Dus de hals is net wat dunner en minder lang. De snavel en de ogen zijn net wat minder rood dan bij het mannetje. En de rugveren zijn wat minder gekruld. Dus ga maar eens kijken of je zelf het verschil ziet!

En wisten jullie dat de zwarte zwaan de langste hals heeft van alle zwanensoorten! Zoals jullie misschien wel weten zijn zwanen monogaam. Dat wil zeggen dat ze hun hele leven bij elkaar blijven. Mocht hun partner overlijden dan zoeken ze geen nieuwe partner.

Mochten onze zwanen ooit kuikens krijgen, pas dan op, want zwanen kunnen dan zeer agressief zijn. Zij bewaken hun jonge heel goed!!

Zwanen (2)