Honing slingeren
Ieder jaar in het begin van juli, dat is na de lindebloei, demonstreren wij op Weverkeshof het “honingslingeren”. Soms, als we een, voor de bijen, mooi voorjaar hebben slingeren we ook al eind mei / begin juni.
Zie voor de datum in onze agenda.
De raampjes met verzegelde honing worden uit het volk gehaald.
De verzegelde honingraten neemt de imker mee naar een schone ruimte waar ook geen bijen binnen kunnen komen. Eerst wordt nu de honing ontzegeld met behulp van een ontzegelvork.
Een honingraam bevat ongeveer 1,2 kg honing. Een honingkamer met 10 honingramen, wat het meest voorkomt, bevat dus 12 kg honing.
De ontzegelde honingraten worden dan in het slingerapparaat geplaatst, waarna ze in het slingerapparaat worden rondgedraaid. De honing wordt dan uit de cellen geslingerd tegen de wand van de slinger en zakt vervolgens naar beneden.
Na vele ramen te hebben geslingerd zit er een aardige hoeveelheid honing onder in het slingerapparaat. Dan kan de kraan open worden gezet en stroomt een gouden stroom honing via een zeef in een emmer.
Pas na 2 weken, als de laatste onregelmatigheden naar boven zijn komen drijven, gaat de honing in potjes.
Honing
De meeste van de imkers in Nederland (6.500 ongeveer) zijn hobby-imkers met zo’n 2 tot 30 volken. Hoewel ze doorgaans de toekomst van de bij voorop stellen, is de honingopbrengst een heel leuke en smakelijke bijkomstigheid.
Honing wordt door de bijen gebruikt als brandstof en voor een groot deel als voedselvoorraad voor de winter.
De grondstof voor honing is nectar. Die nectar halen de bijen uit de bloemen van planten en bomen. De bijen zetten nectar om in honing met behulp van o.a. enzymen, die ze zelf maken. Deze honing wordt dan opgeslagen in de cellen van de honingraten en na wat indikken worden die cellen afgesloten met een wasdekseltje.
Volgens Europese wetgeving mag onze honing niet fijn gefilterd worden en niet verwarmd worden boven 40 graden. Honing uit niet EU-landen mag dat wel.
Op Weverkeshof verkopen we alleen echte Nederlandse honing van bekende imkers uit de buurt (en imkervereniging).
In een optimaal jaar voor de bijen zal een volk op een vaste locatie 25-30 kg honing voor de imker opleveren. Er zijn zelden optimale jaren, is mijn ervaring en dan levert een volk 10-20 kg honing op.
Voor het inwinteren krijgen de bijen ongeveer 12 kilo suiker terug, anders overleven ze de winter niet.
Kristalliseren en Crème-honing
Echte honing kristalliseert (versuikerd) altijd. Dat hangt af van de bloem/boom waar de nectar vandaan komt. De verhouding Fructose-Glucose in de nectar bepaalt of honing snel (veel glucose, na een maand al- zonnebloemhoning) of langzaam (veel fructose, na een half jaar, bv acacia-honing) kristalliseert.
Van alle honing kan crème –honing worden gemaakt. Het wordt vooral vaak van de snel kristalliserende- veel glucose- honingen gemaakt (klaver, koolzaad, zonnebloem). Die honing is beter smeerbaar, smaakt iets romiger en je plakt niet tot aan je ellenboog als je de honing smeert.
Hij wordt gemaakt door aan een emmer verse honing een lepel gekristalliseerde honing toe te voegen. Vervolgens wordt de honing in die emmer twee maal daags, gedurende 14 dagen, met een grote mixer (bv speciemixer op boormachine) goed gemixt. Daarna in potjes doen. Klaar.
(over solitaire bijen en –wespen kan je wat lezen bij “insecten”)