Een keer per jaar worden de schapen op de Weverkeshof ontdaan van hun wol.  Maar het mag in ieder geval niet regenen….. want dan kan er niet geschoren worden. Maar mocht het voortijdig erg warm worden, dan kan het zijn dat de schapen al eerder worden geschoren. Dit vanwege het dierenwelzijn en ter preventie van eventuele huidziekte. Mocht dit zo zijn dan zal dit op de website worden vermeldt. De wol wordt ook te koop aangeboden.

Eens per jaar scheren is meestal voldoende. Een extra scheerbeurt kan nodig zijn om myiasis te voorkomen. Schapen scheren vraagt een combinatie van fysiek overwicht op het dier, rustig en gedecideerd optreden en handigheid met het scheerapparaat of – voor de ambachtelijke scheerders onder ons – met de schapen scheer.

Scheerders zijn: Peter van Haastrecht en John Groenen.

Omstandigheden

Het dier (schaap) mag niet al te volgevreten zijn wanneer het op de scheerplek verschijnt. Dat geeft het risico van ‘verwentelen’. Hierbij raken de ingewanden zodanig verdraaid dat het dier ernstig gevaar kan lopen.

Ideale omstandigheden doen zich voor als er een paar warme dagen zijn geweest, waardoor de vacht al een beetje begint los te komen. Bovendien is het wolvet dan wat dunner. Dat knipt of scheert veel gemakkelijker. Voorwaarde is wel dat er onder de oude wol laag nieuwe wol begint te groeien. Dan ontstaat er een tussenlaag met de oude wol waarin gemakkelijk geknipt kan worden.

Wie de schapen door een schaapscheerder laat scheren, doet er verstandig aan om de dieren te verzamelen in een stal of schuilhut. Het voordeel is, dat wanneer het geregend heeft, en er enkele dagen van te voren verzamelt is, de wol goed kan drogen.

Belangrijk is dat de huid tijdens het scheren goed strak gespannen staat. Rimpels geven een aanzienlijk risico op verwondingen. Er wordt baantje voor baantje gescheerd zodat de vacht er in één scheerbeweging af is. Zo komt de wol vezel in zijn volle lengte eraf en niet in verder onbruikbare, korte vlokken. Omdat pas geschoren schapen gevoelig zijn voor zonnebrand moeten ze beschut worden tegen felle zon.

Winterscheren

Door te vroeg te scheren kunnen er aan het eind van de zomer problemen met myiasis ontstaan omdat de vacht dan al een eind is aangegroeid. Oude herderswijsheid: scheren na de langste dag.